torsdag 11. februar 2010

Karneval i Brasil
Hvilke assosiasjoner får du i hodet når du hører om landet Brasil? Jeg tror de fleste tenker samba, fotball, strandliv (kanskje noen tenker på små bikinier) og så klart karneval. Det var i hvert fall slik jeg tenkte da jeg fikk vite at jeg skulle til Brasil (var i hvertfall redd for om de ikke hadde store nok bikinier). Så jeg var klar for karneval og sambarytmer og alt som hørte med! Når en reiser til Brasil kan en vel ikke gå glipp av dette tenkte jeg.


Men skuffelsen var stor da jeg fort fant ut at "De kristen" i Brasil drar ikke på Karneval, men de drar på leir. Ja vel, så satt jeg der med tårer i øynene etter å ha gledet med til å få oppleve noe jeg trodde skulle bli en opplevelse for livet. 
Karneval uken nærmer seg og i stede for å begynne å lære seg litt samba er jeg mer opptatt av hva jeg skal ha med meg av sovepose, håndkle og klær for både veldig varmt og veldig kaldt. Karnevallet i brasil er viktig, ja faktisk for alle som bor i Brasil, men kanskje på litt forskjellige måter. For de som komme fra den lutherske kirken er det helt uaktuelt å dra på karneval. Da jeg fortalte at jeg hadde hatt veldig lyst til å dra fikk jeg noen veldig rare blikk og det endte med en diskusjon som varte i over en time. For oss nordmenn eller turister er karneval samba, eksotiske kostymer, folkeliv og en opplevelse du aldri får se igjen. Mens for de brasilianerne som ikke ønsker å se karnevalet, blir det assosiert med drikking, sex og narkotika. Det er folkefest med alt det som det kan føre med seg, og jeg er blitt fortalt at det blir delt ut kondomer over alt. 
For min del ble denne stigmatiseringen ganske lik det som vi hører om russefeiringen i Norge, og jeg hadde en god russefeiring. Men jeg forstår at de ønsker å gjøre noe annderledes, og gi et annderledes tilbud til barn, unge og voksne. Og det er denne kulturen jeg skal få lov til å oppleve denne helgen. Så håper jeg at jeg kanskje får ta en liten titt på karnevalet når jeg kommer hjem igjen. 
Fortsettelse følger ... 

1 kommentar:

  1. Hei! Spennende å lese fra Brasil! I morgen skal konfirmantene på Vegårshei få høre fra Brasil i forbindelse med temaet misjon. Det er en ungdomsarbeider her som var i Brasil i fjor, Henning Naas, og han vil fortelle om sine opplevelser. Det gleder vi oss til. Lykke til videre!
    Hilsen Elin Ann Øvensen, sokneprest på Vegårshei

    SvarSlett